
HEPA Filtre Ne İşe Yarar: Neleri Filtreler, Neleri Filtreleyemez?
HEPA filtre ne işe yarar bilmeniz gereken her şey!
Günlük yaşamımızda kullandığımız pek çok farklı cihazda bulunan HEPA filtre ne işe yarar, görevi nedir? Sıradan filtrasyon sistemlerinin aksine çok yüksek performansa sahip olan HEPA filtre neleri filtreler, soluduğumuz havayı hangi partiküllerden arındırabilir? Peki, HEPA filtre neleri filtreleyemez ve bizim hangi tür kirleticiler için ekstra önlem almamız gerekir? Tüm cevaplar içeriğimizde!
İç Mekân Hava Kalitesinde HEPA’nın Yeri

HEPA; herhangi bir hava temizleyicinin, nem alma cihazının, klimanın veya elektrikli süpürgenin en önemli bileşenidir. Özellikle ev standartları söz konusu olduğunda son derece güçlü filtrasyon sağlar. Yüksek hava filtrasyonu konusunda bebekli, çocuklu veya evcil hayvan besleyen ailelerin en büyük yardımcısı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
HEPA filtrasyonu, neredeyse her boyuttaki katı partikülü yakalamada inanılmaz derecede etkilidir!
Bir filtrenin HEPA sayılabilmesi için ISO ve Avrupa standartlarında; içinden geçen havadan, en az %99,95 oranında çapı 0,3 mikrona eşit partikülleri uzaklaştırması gerekir. Amerika standartlarında ise bu oran, en az %99,97 olmalıdır. Böylelikle 0,3 mikrondan hem daha küçük hem de daha büyük olan partikül çapları için filtrasyon verimliliği daha da yükselir
HEPA sınıfı filtrelerin minimum verimliliği, en çok nüfuz eden parçacık boyutu (MPPS) ile test edilir. MPPS, yakalanması en zor (filtreden en kolay geçebilen) partikül boyutudur ve 0,3 mikron olarak tanımlanmıştır. Bir filtrasyon sisteminin en kötü durumdaki performansını gösterir.
İnsan üst solunum yolu -yani burnumuz- yalnızca 10 mikron ve üzerindeki partikülleri durdurabilir. 10 mikrondan küçük olan partiküller, %100 solunabilir olarak kabul edilir ve vücudumuzun doğal savunma mekanizmasından kolaylıkla kaçabilirler. Büyüklüğü 1 mikron ve altında olan partiküller ise insan sağlığı için en fazla risk oluşturan gruptadır.
Bilimsel araştırmalar, yaklaşık 4 ay boyunca yatak odalarında HEPA filtreli hava temizleyici kullanan astımlı çocukların, daha az astım semptomu yaşadığını göstermektedir. HEPA filtrasyonu, negatif iyonlar veya ozon gazı kullanan filtrasyon sistemlerinin aksine mekanik yollarla çalışır. Bu sayede de potansiyel olarak astım ve alerji gibi yan etkilerin tetiklenme olasılığı yok denecek kadar azdır.
Hassas tıbbi uygulamalardan mikroçip üretim merkezlerine kadar çok geniş bir yelpazede kullanılan HEPA, sağlığımızı korumak için en önemli araçlardan biridir.
▶ Daha detaylı bilgi için HEPA filtre nedir nerelerde kullanılır hangi cihazlarda bulunur kılavuzumuzu inceleyebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza en uygun ürünü bulmak için en iyi HEPA filtre hangisi yazımızı da okuyabilirsiniz. Ama önce HEPA filtre ne işe yarar görevi nedir meselesine açıklık getirelim.
HEPA Filtre Ne İşe Yarar?

Açıkçası HEPA filtre ne işe yarar sorusunun cevabı; ürün tipine, verimlilik sınıfına, üretici firmaya ya da diğer teknolojilerle hibrit olup olmadığına göre özelleşir ve sağlayacağı faydalar değişir. Bu bölümde, standart bir HEPA filtre ne işe yarar, yaşamlarımıza hangi açılardan fayda sağlar konusunu açıklamaya çalışacağız.
HEPA filtrenin ne işe yaradığını 7 başlıkta inceleyebiliriz:
- Hava kalitesini iyileştirir. Havayı çok çeşitli büyüklükteki partikül türlerinden arındırarak, daha ferah hava soluma imkânı sağlar. Dolaylı olarak ortamdaki oksijen seviyesinin yükselmesini de destekler.
- Havanın dengede kalmasını sağlar. Havadaki sıcaklık, nem, toz ve diğer benzer unsurların dengede kalmasını sağlayarak, hava kalitesini düzenler ve korur.
- Solunum hastalıklarını önlemeye ve şikayetleri azaltmaya yardımcı olur. Havadaki polen, solunabilir toz, alerjen, mantar gibi zararlı maddeleri yakalama konusunda son derece etkilidir. Bu sayede çeşitli akciğer hastalıkları, astımı, alerjisi veya farklı solunum problemleri olan kişiler için yaşam kalitesini yükseltir.
- Viral hastalıkların üremesini ve yayılmasını engeller. Bakterileri, virüsleri, viral organizmaları, patojenleri, mikropları yakalayarak, bunlardan kaynaklanan enfeksiyonların çoğalmasını ve hava yoluyla yayılmasını engeller.
- Temizlik ihtiyacını azaltır. Ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri ve deri döküntüleri gibi kirleticileri havadan arındırarak, toz alma ve temizlik gerekliliğini azaltır.
- Küf sorununu azaltır. Küf sporlarını filtreleyerek ortamdaki rutubet sorununu hafifletir (fakat küf kaynağı tespit edilip ortadan kaldırılmadığı sürece sorun devam edecektir).
- Çevresel negatif etkileri azaltmaya yardımcı olur. Endüstriyel tesislerde ve laboratuvarlarda da kullanılır. Tesislerden saçılan çeşitli kimyasalları ve diğer zararlıları filtreleyerek, çevreye verilen hasarı minimuma indirger.
Ortama temizlik, hijyen ve ferahlık katarak genel konfor düzeyini dikkate değer oranda yükseltir.
Özellikle alerjik bünyeye sahip, astımlı veya KOAH hastası kişiler için son derece faydalıdır. Ayrıca aktif karbonla entegre filtreler, nem ve rutubet konusunda da son derece etkilidir. Havadaki aşırı nem oranının, sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Aşırı nem, özellikle de romatizmal hastalıkların tetiklenmesine ve şikayetlerin ağırlaşmasına neden olur.
HEPA Filtre Neleri Filtreler?

HEPA filtrenin filtrelediği yaygın partikül türleri şunlardır:
- Polenler
- Evcil hayvan tüyleri ve deri döküntüleri
- Kir parçacıkları
- Toz yumakları
- Ev tozu akarları
- Solunabilir tozlar
- Alerjenler
- Astım tetikleyicileri
- Bakteriler
- Virüsler
- Küf sporları
- Mantarlar
- Bazı kimyasal bileşikler
- Duman ve yanma partikülleri
- Mikron altı (submikron) sıvı aerosol
- PM2,5 grubu
- PM10 grubu
HEPA filtre neleri filtreler sorusunun tam cevabı; verimlilik sınıfına, üreticisine ya da kullandığı cihaza göre değişebilir. Fakat partikül boyutu açısından yaygın örnekler bunlardır.
HEPA filtrasyon sistemi, bu tür katı partikülleri içine hapsederek filtreler.
Ev tozu akarı ve kir parçacıkları gibi büyük partikülleri, alerjiye neden olan polenleri, hayvanlardan dökülen tüy ve kepek gibi alerjenleri “yüksek verimle” yakalayabilir. Ek olarak sigara dumanı ve odun sobası dumanındaki yanma partiküllerini de yakalayabilir
Buradaki “büyük” ifadesi aslında o kadar da büyük değildir. Ölçeği daha iyi anlayabilmek için şu örneği verebiliriz: Bir insan saçı telinin kalınlığı (çapı) -farklı kaynaklara göre değişmekle birlikte- ortalama 50-100 mikron aralığında kabul edilir. Standart bir kâğıt kalınlığının ise 75 mikron civarında olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla 10 mikron bile oldukça küçük bir ölçektir.
Mikroorganizmaların büyük bir kısmını havadan uzaklaştırarak ortamdaki enfeksiyon riskini azaltır.
Bakterileri yakalama konusunda da son derece etkilidir. Bakteri boyutları, 0,2-10 mikron aralığında son derece değişkendir. Filtre ortamının yoğun yapısı sayesinde aerosol içinde taşınan bazı virüsler de yüksek verimlilikte tutulabilir. Örneğin grip ve COVID-19 gibi virüslerin yayılmasını engellemek amacıyla HEPA kullanımı yaygındır. Virüslerin çapları, genellikle 0,02-0,3 mikron aralığında değişir. Submikron (mikron altı) sıvı aerosol ise 0,02-0,5 mikron aralığındadır. Her ne kadar bazı virüsler kesinlikle yakalanabilse de çok küçük boyuttaki virüsler, tamamen yakalanamayabilir. Bu durum, filtrasyon sisteminin çalışma mekanizmasıyla ilgilidir. ▶ Muhteşem çalışma prensibini öğrenmek için HEPA filtre nasıl çalışır blog yazımızı okuyabilirsiniz.
HEPA Filtre Nanopartikülleri Yakalayabilir mi?
Evet, nanopartikülleri yakalamada inanılmaz derecede etkilidir. 3 aşamalı filtrasyon mekaniğinde 0,3 mikrondan küçük olan partiküller, “difüzyon” aşamasında yakalanır. Nanopartiküllerin kütlesi çok az olduğu için hava akışıyla birlikte sürekli olarak gelişigüzel şekilde sirküle olurlar. Bu sirkülasyon sırasında rastgele hareket ettikleri için de düzensiz yerleştirilmiş liflere çarpıp yapışır ve yakalanırlar
HEPA, zamanla daha iyi çalışır çünkü içinde daha fazla miktarda kirletici sıkıştıkça, çok daha küçük partikülleri bile yakalayabilir. Fakat elbette, tamamen doygunluğa ulaştığında performansı sınıflanacaktır. HEPA filtre kullanım ömrü neye göre değişir yazımıza göz atabilirsiniz.
HEPA Filtre Neleri Filtreleyemez?

- Gaz molekülleri
- Kimyasal bularlar (boya dumanı, karbonmonoksit vb.)
- Uçucu organik bileşikler (formaldehit, benzen, amonyak vb.)
- Koku molekülleri (yemek kokusu vb.)
- Duman (sigara, soba, şömine vb.)
- Yağ ve su buharı (yemek buharı vb.)
- Bazı virüsler
Katı partikülleri ve mikroskobik kirleticileri yakalamada oldukça etkili olan bu teknoloji, sıvı partikülleri ya da gazları filtrelemek için tasarlanmamıştır.
Gaz molekülleri ve kimyasal buharlar, moleküler düzeyde oldukları için HEPA’nın lifli yapısından geçebilir. Kötü kokular da -genellikle- çok küçük gaz molekülleri oldukları için yakalanamaz. Nem veya yağ buharı gibi havadaki sıvı damlacıklar da filtrelenemez. Uçucu organik bileşikler (VOC) kategorisi oldukça büyük bir kategoridir ve formaldehit, benzen, amonyak gibi zararlı kanserojenleri içerir. Örneğin yeni mobilyalardan, preslenmiş ahşap mobilyalardan, boyalardan veya temizlik ürünlerinden yayılan çok küçük gaz molekülleri bu kategoridedir
Tek başına koku moleküllerini temizleyemediği halde, sigara dumanındaki katı partikülleri etkili şekilde yakalayabilir ve ortam havasını daha temiz hale getirir.
Eğer bir hava temizleyici uçucu organik bileşikleri ve gaz halindeki kirleticileri de temizleyebildiğini söylüyorsa, sadece HEPA filtrasyonu kullanmıyordur. HEPA’nın eksik kaldığı yerleri tamamlamak için çoğunlukla aktif karbon kullanılır. ▶ İki filtrasyon sisteminin entegrasyonu hakkında bilgi edinmek için HEPA ve aktif karbon birleşimi ne işe yarar konulu içeriğimizi okuyabilirsiniz.
PURMED Filtrasyon Çözümleri
İç mekân hava kalitesini bozan farklı boyutlardaki partiküllerin tamamını hedef alıyor ve mümkün olan en yüksek kalitedeki havayı solumanızı sağlıyoruz!
Aktif karbonla desteklenen HEPA’lar, nem dengesi sağlama ve kökü koku oluşumunu engelleme konusunda çok daha etkili sonuç vermektedir. PURMED olarak yedek HEPA filtrelerimizi, aktif karbon teknolojisiyle entegre ederek, filtrasyon verimliliğini üst düzeye çıkarıyoruz. Bu hibrit teknolojiyi kullanan hava temizleme cihazlarımız, ev ve işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratmanıza yardımcı olur. Cihazlarımız;
HEPA ile havadaki katı partikülleri, polenleri, alerjenleri, küf sporlarını ve daha fazlasını etkin şekilde temizlerken
Aktif karbon ile de zararlı gazları, kimyasal buharları ve kötü kokuları hapseder.
İki güçlü filtrasyon teknolojisinin birleşimi, yaşam alanınızı kirleticilerden arındırır ve size her nefeste temiz ve sağlıklı bir ortam sunar.
PURMED filtreleri, filtreden geçen havadan 0,3 mikron ve hem daha küçük hem de daha büyük boyutlardaki zararlı partiküllerin en az %99,97’sini temizler: evcil hayvan tüyleri ve deri döküntüleri, ev tozu akarları, yemek kokuları, sigara dumanı, uçucu organik bileşikler, polenler, PM2,5, ultra ince solunabilir tozlar, bakteriler, küf sporları ve daha fazlası…
Siz de PURMED ile tanışın, sağlıklı nefesin keyfini çıkarın!
HEPA + aktif karbon hibrit çözümlerimizi hava temizleyici filtreler ve fiyatları kategorisinden inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için teknik ekibimize ulaşmaktan lütfen çekinmeyin, daha sağlıklı hava için yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz…