
HEPA Filtre 101: Nedir, Nasıl Kullanılır, Hangi Cihazlarda Bulunur?
HEPA filtre teknolojisine dair bilmeniz gereken her şey!
HEPA filtre nedir, nasıl ve neden geliştirildi? Bir filtreyi HEPA yapan nedir ve tüm HEPA filtreler eşit özelliklere mi sahip? HEPA filtre nasıl kullanılır, nelere dikkat etmek gerekir, doğru kullanılmazsa ne olur? HEPA filtre nerelerde kullanılır ve hangi cihazlarda bulunur? Neden HEPA filtre kullanmalıyız, kimler kesinlikle kullanmalı, hangi mekânlarda mutlaka gerekli, tek seçenek HEPA mı ve çok daha fazlası…
İçindekiler
- HEPA Filtre Nedir?
- HEPA Filtre Ne İçin Kullanılır?
- HEPA Filtre Önemli mi?
- Neden HEPA Filtre?
- HEPA Filtre Nerelerde Kullanılır?
- Hangi Cihazlarda HEPA Filtre Var?
- Arkasındaki Teknolojinin Temeli Nedir?
- HEPA Filtre Nasıl Kullanılır?
- HEPA Filtreler Hakkında Sık Sorulanlar
Farklı terim ve tanımlar karşısında kafası karışanlar için hazırladığımız bu kapsamlı kılavuzda, HEPA filtre hakkında bilmeniz gereken her şeyi derleyip açıklamaya çalıştık. Bu blog yazısında HEPA filtrenin, diğer filtrasyon sistemlerinden hangi açılardan farklı olduğunu ve en küçük partikül boyutlarında dahi nasıl bu kadar etkili olabildiğini birlikte keşfedeceğiz…
PURMED olarak HEPA filtre nedir sorusunun -iklimlendirme veya temizlik cihazı satın almadan önce- akıllıca ve uzun vadeli bir seçim yapabilmek için anlaşılması gereken en öncelikli konu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yüksek hava kalitesi arayışımızda; HEPA’nın ne olduğunu, neden ve nasıl geliştirildiğini bilmemiz, doğru filtrasyon sistemini seçmemizde belirleyici olacaktır.
HEPA filtre, özellikle pandemiyle birlikte üzerine en çok konuştuğumuz filtrasyon teknolojisi oldu. Böyle bir gündemin oluşmasındaki temel sebebin, alt ve üst solunum yolu rahatsızlıklarından korunmak isteyenlere etkili bir çözüm sunması olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çeşitli akciğer hastalıklarından muzdarip olan kişilerin de yaşam kalitesini dikkate değer oranda yükseltir. Peki, bu herkesin dilinden düşmeyen HEPA filtre nedir?
HEPA Filtre Nedir?
HEPA filtre; mikroskobik düzeyde son derece ince liflerin, rastgele bir örüntü oluşturacak şekilde örülmesiyle oluşturulan ve kıvrımlı (pileli) bir tasarıma sahip olan mekanik hava temizleme filtresidir. Standart bir HEPA filtre, havada dolaşım halinde olan 0,3 mikron (µm) büyüklüğündeki katı partikülleri en az %99,95 verimlilik oranıyla filtreleyebilmelidir. Bu oran, verimlilik sınıfına göre değişir.
HEPA filtre -basitçe- diğer filtrasyon sistemlerinin evinizin havasına geri vereceği, çapı 0,3 mikron olan katı partikülleri dahi yakalayabilir.
Hava temizleyiciler başta olmak üzere klimalar, elektrikli süpürgeler gibi ev tipi cihazlarda yaygın olarak kullanılan HEPA filtre, içinden geçen havadan solunabilir tozlar, polenler, evcil hayvan tüyleri ve deri döküntüleri, küf sporları, bakteriler, alerjenler, mantarlar, virüsler, viral mikroorganizmalar gibi zararlı partikülleri temizler. Temizlenmiş hava ortama geri verilir ve böylelikle ortam havası sürekli olarak zararlı parçacıklardan arındırılır.
Açılımı -farklı tanımlar olsa da- ABD Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından resmi olarak“High Efficiency Particulate Air (Filters)”şeklinde tanımlanmıştır. Türkçeye “Yüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcı” ya da “Yüksek Verimli Partikül Yakalayıcı” olarak çevrilebilir.
HEPA, hava temizleme filtreleri için bir verimlilik standardıdır.
Minimum verimlilik oranları ve test prosedürleri standartlarla tanımlanmıştır. HEPA özellikli herhangi bir filtre -kabaca ifade etmek gerekirse- Avrupa standardına göre içinden geçen havadaki katı partiküllerin en az %99,95’ini, Amerika standardına göre ise en az %99,97’sini yakalayabilmelidir.
HEPA filtre terimi, bazen kafa karıştırıcı olabilmektedir. Ne anlama geldiği, bir filtreyi HEPA yapan şeyin ne olduğu ve elbette tüm HEPA’ların aynı özellikte olup olmadığını anlamak için biraz vakit ayırmak gerekiyor. PURMED teknik ekibi olarak, satın alacağınız cihazı daha iyi tanıyabilmeniz için HEPA filtre nedir ne için kullanılır sorularına detaylı şekilde cevap vereceğiz.
Daraltılabilir içerik
Mikron Nedir?
Mikrometre ya da mikron (µm), milimetrenin (mm) binde birine eşit olan uzunluk birimidir. Metrenin (m) de milyonda birine eşittir. Mikrometre boyutu, mikroskopla incelenebilir. Ancak mikrometrenin binde biri olan nanometre boyutu, mikroskopla görülemez. Çünkü görünür ışığın dalga boyu, yaklaşık 450-700 nanometre arasındadır. Dolayısıyla da mikron, insan gözünün sınırlarının zorlanmaya başladığı ölçektir. Örneğin bakterilerin ve hücrelerin boyutları, mikronla ifade edilir.
- 1 metre = 1.000.000 mikron
- 1 milimetre = 1.000 mikron
- 1 santimetre = 10.000 mikron
- 1 mikron = 0,001 milimetre
- 1 nanometre = 0,001 mikron
Metrik uzunluk ölçüleri küçükten büyüğe doğru şu şekilde sıralanır: … < Pikometre (pm) < Nanometre (nm) < Mikrometre (µm) < Milimetre (mm) < Santimetre (cm) < Desimetre (dm) < Metre (m) < Dekametre (dam) < Hektometre (hm) < Kilometre (km)…
Farklı kaynaklara göre değişmekle birlikte; bir insan saçı telinin kalınlığı (çapı), ortalama olarak 50-100 mikron aralığında kabul edilir. Bazen 17 mikrona kadar da düşebilir. Standart bir kâğıdın kalınlığı ise 75 mikron civarındadır. Yani 1 mikron dahi oldukça küçük bir ölçektir.
Neden 0.3 Mikron?
HEPA filtrenin performans ölçümünde, 0,3 mikron boyutunda ne kadar etkili olduğuna bakılır. Çünkü 0,3 mikron, yakalanması en zor ve dolayısıyla filtreden en kolay geçebilen partikül boyutudur.
0,3 mikron, bilimsel olarak MPPS yani The Most Penetrating Particle Size (En Çok Nüfuz Edici Parçacık Boyutu) terimiyle ifade edilir. Araştırmalar sonucunda; 0,3 mikron büyüklüğündeki partiküllerin, filtrasyon sistemlerinden daha büyük ya da daha küçük olan partiküllere göre daha fazla oranda geçebildiği görülmüştür.
Bu nedenle standartlar, filtrenin 0,3 mikronluk partikülleri yakalamada ne kadar etkili olduğunu ölçüt alır. En kötü durum parçacık boyutunun kullanılması, en kötü durumdaki verimlilik seviyesini verecektir.
Verimlilik oranı, bu kritik değer üzerinden ifade edilir. Çünkü böylelikle bu boyuttan daha büyük ve daha küçük olan partiküllerin, daha da yüksek verimlilikle yakalanabilmesi mümkün olmaktadır. Bunun anlamı, sistemin 1 mikronluk partiküllere karşı çok daha etkili olmasıdır. İnsan saçının yaklaşık 50-100 mikron çapında olduğunu düşünürsek, 1 mikron oldukça küçük partikülleri ifade eder.
MPPS, partikül yakalama verimliliğinde en kötü durum senaryosudur.
Dolayısıyla da MPPS, farklı filtrasyon sistemleri arasından seçim yaparken, dikkate alınması gereken önemli bir değerdir.
0,3 mikrondan küçük olan partiküller, kütlelerinin azlığı dolayısıyla çok daha düzensiz ve zikzaklar çizerek hareket ettikleri için çarpıp liflere yapışma olasılıkları daha yüksektir. Bu nedenleHEPA filtrasyonu, 0,3 mikronun altında daha da verimlidir.
HEPA Filtre Nasıl Geliştirildi?
HEPA filtre nedir, etkinliği ne kadardır, neden bu denli önemlidir gibi konuları daha iyi anlayabilmek için hangi amaçla geliştirildiğini bilmenin de faydalı olacağını düşünüyoruz.
Bildiğimiz anlamdaki HEPA filtrelerin geliştirilme sürecindeki temel fikir, II. Dünya Savaşı sırasında doğdu. Alman bir askerin gaz maskesine eklenen bir kâğıt parçasının kimyasal dumanı yakalamada çok yüksek verimliliğe sahip olduğu keşfedilince, İngiliz ordusu bunu kendi maskeleri için üretmeye başladı. Ardında da bu basit düzeneğin yeterli olmadığı durumlar (kullanım koşulları) için selüloz-asbest kağıdını derin kıvrımlı bir formda yeniden ele alarak bir mekanik üfleyici ve bununla bağlantılı hava temizleme ünitesi geliştirdiler. HEPA filtre teknolojisinin daha da geliştirilmesi için gerekli zemini hazırlayan bu ünite, “absolute (mutlak)” hava filtresi olarak adlandırıldı.
Bir sonraki aşama ise 1940’larda tasarlandı. Bu yeni filtre, ilk olarak havadaki radyoaktif kirleticilerin (kalıntıların) yayılmasını önlemek için Manhattan Projesi’nde kullanıldı. Geliştirme süreci; Amerikan ordusunun, Nobel Ödüllü Kimyager Irving Langmuir’den radyoaktif parçacıkları filtreleyebilecek malzemeyi üretmek için test yöntemleri önermesini talep etmesiyle başladı. Irving Langmuir, araştırmaları sonucunda 0,3 mikron boyutundaki partikülleri “en nüfuz edici boyut (most penetrating size)” olarak tanımladı.
0,3 mikron boyutu, en zor ve endişe verici boyut olarak tespit edildi.
Manhattan Projesi, II. Dünya Savaşı sırasında ilk nükleer silahların üretilmesi amacıyla Amerika’da yürütülen araştırma ve geliştirme programıdır.
Savaş sonrasında da geliştirilmeye devam edilen HEPA filtre teknolojisi, 1950’li yıllarda ticarileştirildi. Orijinal terim; önce tescilli bir ticari marka, daha sonraki süreçte ise yüksek verimli filtreleri ifade etmek için genel (jenerik) bir markaya dönüştü. Toparlamak gerekirse HEPA filtre, radyoaktif kalıntıların hava yoluyla yayılmasını önleme amacıyla geliştirildi. O günden bugüne de yüksek teknoloji endüstrilerinin, hava kalitesini yükseltmeye yönelik artan taleplerini karşılamak için sürekli olarak geliştirilmektedir.
Partikül Nedir?
Partikül, havada asılı duran katı veya sıvı maddelerin mikroskobik parçacıkları için kullanılan genel bir terimdir. En tehlikeli hava kirliliği olarak tanımlanır. Toz gibi bazı partiküller, çıplak gözle görülebilecek kadar büyüktür. Fakat pek çok partikül, o kadar küçük boyuttadır ki yalnızca bir mikroskopla tespit edilebilir.
- PM10: Çapı 10 mikron veya daha az olan partiküller
- PM2,5: Çapı 2,5 mikron veya daha az olan partiküller
- PM1: Çapı 1 mikron veya daha az olan partiküller
- PM0,1: Çapı 0,1 mikron veya daha az olan partiküller
PM10 grubu, solunabilir kaba partiküllerdir. PM0,1 ise ultra ince partiküllerdir. 10 mikrondan büyük partiküller, burunda tutulabilir ve akciğerlere ulaşamaz. 10 mikrondan küçük olanlar, bronşlarda birikir; 1-2 mikron çapındakiler, alveollerde; 0,1 mikron çapındakiler ise alveollerden diffüze olur yani yayılır.
Solunabilir tozlardan ev tozu akarlarına, polenlerden evcil hayvan tüylerine, alerjenlerden bakterilere, küf sporlarından virüslere kadar çok sayıda ve farklı büyüklükteki partikül evimizin her yerinde bulunabilir.
Tüm HEPA'lar Aynı Mı?
Bu denli yüksek performans göstermesinin arkasında, malzemesi ve filtrasyon mekanizması yatar. Bu açıdan tüm HEPA’ların -temelde- aynı teknolojiyi kullandığını söyleyebiliriz. Fakat her ne kadar tüm HEPA filtreler belirli bir standarda uysa da farklı filtrasyon verimliliği seviyelerini tanımlayan çeşitli sınıflandırmalar vardır. Sınıflandırmalar da standartlara dayanır.
0,3 mikron için HEPA 13, en az %99,95 ve HEPA 14, en az %99,995 verimliliğe sahipken; True (Gerçek) HEPA ise en az %99,97 oranında performans gösterir.
▶ Bu üç verimlilik sınıfının detaylarını ve karşılaştırma tablolarımızı, HEPA filtre sınıfları nelerdir yazımızı ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
Farklı Formları Var Mı?
HEPA filtreler; kullanım alanlarına, sınıflarına, tiplerine, hava debilerine ve montaj şekillerine göre farklı model ve boyutlarda üretilebilir. Ürün tiplerine göre ise “tek kullanımlık (kullan at)” ve “temizlenebilir” olmak üzere iki farkı tip bulunur.
➤ TEK KULLANIMLIK
Bu tür ürünler temizlenemez ve belirli bir süre kullanıldıktan sonra değiştirilmeleri gerekir. Genellikle 6-12 ayda bir değiştirilmeleri önerilir (bazı ürünler için bu süre 12-18 ay aralığında da olabilir). Fakat kullanım yoğunluğuna ve ortamın kirlilik seviyesine bağlı olarak, daha sık değiştirilmeleri de gerekebilir. Değişim rutini aksatılmamalıdır. Değişim zamanının doğru belirlenebilmesi için öncelikle üreticinin önerileri dikkate alınmalıdır. Cihazın performansında düşüş gözlemlendiğinde mutlaka değişim yapılmalıdır.
Tek kullanımlık ürünler temizlenmeye çalışılırsa, filtre yapısı bozulabilir ve filtrasyon etkinliği önemli ölçüde düşer. Cihazınız çalışmaya devam edebilir ancak çalışması, filtrasyonun devam ettiği anlamına gelmeyebilir. Eğer herhangi bir hava kalitesi ölçüm cihazı kullanmıyorsanız, verimlilik kaybını hemen fark edemeyebilirsiniz.
➤ TEMİZLENEBİLİR
Bu tür ürünler, uygun temizleme yöntemiyle temizlenip tekrar tekrar kullanılabilir. Temizleme rutini filtreden filtreye, cihazdan cihaza ve elbette kullanım yoğunluğuna göre değişir. Fakat temizlenebilir tipteki ürünlerin, mutlaka düzenli periyotlarla temizlenmesi gerekir. Temizlik ve bakım yapılması için üreticinin belirttiği ortalama süre, cihazın kullanım kılavuzundan öğrenilmelidir. Kullanıma bağlı olarak ortalama süreden önce de doygunluğa ulaşabilir. Örneğin kötü koku oluşumu, cihazın emiş gücünde azalma, gözle görülür kir ve toz oluşumu varsa temizlenmesi gerekir.
Temizlenebilir tipteki ürünler, üretici firmaya bağlı olarak, “kuru yöntemlerle temizlenebilir” ya da “suyla yıkanabilir” özellikte olabilir. Ancak -genel olarak- yıkama yöntemi önerilmez. Detaylı bir değerlendirme için içeriğin ilerleyen bölümlerindeki HEPA filtre nasıl kullanılır başlığına bakabilirsiniz.
Bir Filtreyi HEPA Filtre Yapan Nedir?
Bir filtreyi HEPA filtre yapan, yakalanması en zor parçacık boyutu olan 0,3 mikronluk katı partikülleri dahi en az %99,95 oranında yakalayabilmesidir. Bir de elbette bunu başarmak için tasarlanan son derece özel iç yapısı ve filtrasyon mekanizmasıdır.
- Yapımında kullanılan malzemeler son derece özel, mikroskobik malzemelerdir.
- Parçacık boyutuna dayalı mekanik filtrasyon tekniği kullanılır.
- Filtrasyonda kimyasal kullanılmaz.
- Filtrasyon mekaniği, farklı boyutlardaki parçacıkları 3 farklı mekanizmanın kombinasyonuyla yakalar.
İçeriğin ilerleyen bölümlerinde, bu mükemmel filtrasyon sisteminin arkasındaki teknolojinin detaylarını bulabilirsiniz.
Standartlar ve test yöntemleri Avrupa ve Amerika için farklı olsa da herhangi bir filtre için “HEPA” teriminin kullanılmasının bir dizi katı gerekliliği vardır.
HEPA Filtrenin Performansı Neye Göre Değişir?
Herhangi bir hava temizleme cihazı satın almadan önce, cihazın hangi tip filtre kullandığını bilmeniz çok faydalıdır. Çünkü farklı sınıf filtrelerin tutabileceği partikül yüzdeleri ve dolayısıyla da performansları birbirinden farklıdır.
HEPA filtrenin performans kriterleri ise Avrupa ve Amerika standartlarına göre değişir.
Bir filtrenin HEPA sayılabilmesi için ISO ve Avrupa standartlarında; içinden geçen havadan, en az %99,95 oranında çapı 0,3 mikrona eşit partikülleri uzaklaştırması gerekir. Amerika standartlarında ise bu oran, en az %99,97 olmalıdır. Böylelikle 0,3 mikrondan hem daha küçük hem de daha büyük olan partikül çapları için filtrasyon verimliliği artar. ▶ Detaylı bilgi için HEPA standartları nelerdir içeriğimize göz atabilirsiniz.
Ürünün ticarileşmesi 1950’li yıllarda gerçekleşse de standartların ve sertifikasyon sürecinin geliştirilmesi, 1983 yılına kadar uzanır.
Avrupa’da hava temizleme filtreleri, EN 1822 standardına göre sınıflandırılır. Bu standart, 3 ana verimlilik seviyesi tanımlar: EPA, HEPA ve ULPA. HEPA filtreler ise kendi içinde HEPA13 ve HEPA14 olmak üzere 2 verimlilik sınıfına ayrılır. ▶ Ticari ürünlerde yaygın olarak kullanılan EPA’ların detaylarını HEPA ve EPA farkı nedir, hangisi daha iyi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Günümüz teknolojisinde %100 filtrasyon mümkün olmasa da bu yöndeki çalışmalar devam etmektedir. Örneğin ULPA’ların verimliliği, 0,12 mikron partikül boyutu için %99,999 civarındadır. Çok daha verimli gibi görünse de aslında bazı dezavantajları da vardır. ▶ Çoğunlukla endüstriyel uygulamalarda tercih edilen ULPA’ların detaylarını da HEPA ve ULPA farkı nedir, hangisi daha iyi yazımızdan keşfedebilirsiniz.
Başlangıçta bir çeşit pazarlama terimi olarak ortaya çıkan True (Gerçek) HEPA terimi ise günümüzde çoğunlukla Amerika ve Avrupa standartlarını ayırt etmek için kullanılmaktadır. True HEPA etiketli ürünlerin partikül yakalama verimliliği en az %99,97 oranında olmalıdır. ▶ Detaylı bilgi için HEPA ve True HEPA farkı nedir konulu içeriğimize göz atabilirsiniz.
Standartlar, gerekli minimum değerleri ve bunların sağlanıp sağlanmadığını ölçen test prosedürlerini belirler. Özellikle endüstriyel uygulamalarda, sertifika alabilmek için bu minimum şartların karşılanması zorunludur. Ancak üreticilerin kendi teknolojilerinin ürünü, performansı daha yüksek ticari ürünler de bulunabilir.
HEPA Filtre Test Yöntemleri Nelerdir
Endüstriyel ya da hassasiyetin yüksek düzeyde olduğu uygulamalar için HEPA filtreler, Avrupa ve Amerika’daki çeşitli akreditasyon kuruluşları tarafından test edilerek sertifikalandırılır. Fakat test yöntemleri ve uygulama prosedürleri, farklı standartlara göre değişmektedir.
Testler, MPPS için tanecik sayıcılar kullanılarak yapılır.
Örnek olarak 4 farklı testten bahsedebiliriz. Filtrenin, 0,3 mikronluk partiküllerin ne kadarını yakalayabildiğini ölçmek için filtrasyon verimliliği testi kullanılır. Havanın, filtre ortamından geçerken ne kadar zorlandığını ve filtre performansının hava geçişinden nasıl etkilendiğini ölçmek için hava akışı ve direnç testi kullanılır. Filtrenin birleşme noktalarından ya da kenarlarından hava sızıntısı (kaçışı) olup olmadığını ölçmek için sızdırmazlık testi kullanılır. Filtrenin zamanla ne kadar toz tutabileceğini ölçmek için toz tutma kapasitesi testi kullanılır. Bunlar sadece temel yöntemlerdir. Örneğin Avrupa EN 1822 standardı, yağ dumanı kaçak testi de uygulamaktadır.
Standartlara göre yüksek verimli filtrelerin; partikülleri yakalarken, aynı zamanda hava akışına minimum direnç göstermesi gerekir. Bu hem verimlilik hem de enerji maliyetiyle ilgilidir. Toz tutma kapasitesi ise ürünün kullanım ömrünü göstermesi açısından önemlidir.
HEPA Filtrenin Etkinliğini Belirleyen Nedir?
HEPA’nın işlevini ve etkinliğini etkileyen temel parametreler şunlardır:
- Lif çapı
- Filtre kalınlığı
- Yüzey hızı
HEPA filtrasyonunda hava, çok yoğun bir lif ağından geçirilir. Filtre ortamı, binlerce çok ince telden (lif) oluşan katmanlı bir yapıdadır. Filtrenin kalınlığı, partiküllerin yakalanmadan katetmesi gereken mesafeyi oluşturur diyebiliriz.
Bu teknolojinin günlük yaşamımıza ne tür etkileri olduğunu ve olacağını daha iyi anlayabilmek için HEPA filtre nedir sorusunun hemen ardından, bu tür yüksek performanslı filtrasyon sistemlerinin önemine de değinmeliyiz. Ne için kullanılır ve neden önemlidir farklı bağlamlarda inceleyelim.
HEPA Filtre Ne İçin Kullanılır?

Temelde iç mekân hava kalitesini iyileştirmek ve kontrol altında tutmak için kullanılır. Ayrıca solunum yolu hastalıklarını önlemeye veya şikayetleri/semptomları azaltmaya da yardımcı olur. Hayatlarımıza doğrudan pozitif etkilerinden biri ise grip, nezle gibi viral hastalıkların çoğalmasını ve yayılmasını engellemesidir.
HEPA filtre hangi partikülleri yakalayabilir? Türüne, verimlilik sınıfına ve üreticisine göre değişmekle birlikte yakalayabildiği yaygın partikül örnekleri şunlardır: solunabilir tozlar, kir parçacıkları, ev tozu akarları, polenler, alerjenler, bakteriler, bazı virüsler, mantarlar, küf sporları, evcil hayvan tüyleri ve deri döküntüleri, bazı kimyasal bileşikler, duman ve yanma partikülleri, submikron (mikron altı) sıvı aerosol…
Tek başına koku moleküllerini filtreleyemediği halde, sigara dumanındaki katı parçacıkları etkili şekilde yakalayabilir ve ortam havasını daha temiz hale getirir.
HEPA filtre hangi partikülleri yakalayamaz? Gaz molekülleri, kimyasal bularlar, boya dumanı, uçucu organik bileşikler (VOC), temizlik ürünlerinden yayılan uçucu bileşikler, koku molekülleri, yağ ve su buharı, nem, karbon monoksit, bazı virüsler…
Katı partikülleri ve mikroskobik kirleticileri yakalamada oldukça etkili olan bu teknoloji, sıvı partikülleri ya da gazları filtrelemek için tasarlanmamıştır.
Her ne kadar bazı virüsler kesinlikle yakalanabilse de çok küçük boyuttaki virüsler, tamamen yakalanamayabilir. Bu durum, filtrasyon sisteminin çalışma mekanizmasıyla ilgilidir.
▶ Daha detaylı bir değerlendirme ve genişletilmiş listeler için HEPA filtre ne işe yarar hangi partikülleri filtreler blog yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. HEPA filtre hakkında bilmeniz gereken her şey ve iç mekân hava kalitesini iyileştirmek için neden kullanmanız gerektiğine dair gerekçelerimiz başlıyor…
HEPA Filtre Önemli mi?

Evet, HEPA filtre önemli. Çünkü havada dolaşan ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan zararlı parçacıkları, en aza indirmek veya tamamen yok etmek için kullanılan en etkili teknolojilerin başında geliyor.
Hepimizin bildiği üzre dış mekânda olması gerektiği gibi iç mekânlarda da temiz hava solumak, sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir gerekliliktir. İç mekân hava kalitesi ise tozlar, polenler, evcil hayvan tüyleri, kimyasallar, alerjenler, bakteriler ya da viral organizmalar gibi çok çeşitli faktörlere ve bunların havada bulunma miktarlarına bağlı olarak değişir.
HEPA filtre teknolojisi -en az %99,95 oranındaki etki gücüyle- en küçük boyuttaki partikülleri dahi yakalayarak, kullanıcılara daha temiz hava soluma imkânı sağlar.
Araştırmalara göre zararlı partiküllerin soluduğumuz havada dolaşması, solunum yollarını etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarını tetiklemektedir. Burnumuz belli bir parçacık boyutuna kadar önemli oranda filtreleme sağlasa da ultra ince partiküllerin akciğerlerimize ulaşmasına engel olamaz.
Basitçe ifade etmek gerekirse HEPA filtrenin önemi; iç mekân hava kalitesini iyileştirerek, insan sağlığını korumak ve genel konforu artırmaktır. Bu nedenle başta ev ortamı olmak üzere ofisler, okullar, bekleme salonları, hastaneler, AVM’ler gibi mekânlarda HEPA filtreli cihazlar ilk tercih olmalıdır. Özellikle de alerjik bünyeli kişiler, KOAH veya astım hastaları için mükemmel bir seçenek olduklarını söyleyebiliriz. ▶ Daha detaylı bir değerlendirme için HEPA filtrenin avantajları ve dezavantajları nelerdir konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.
Hava kirliliği, gizli ve yavaş ölüm demek!
Doç. Dr. Muhammed Keskin, hava temizleyici cihazların faydalı olup olmadığını açıkladığı YouTube videosunda sayıların dehşet verici boyuta ulaştığını söyleyerek, “Dünya çapında her sene 4 milyon insan hava kirliliğinden dolayı ölüyor. Yani etrafınızda gördüğünüz kalp krizi veya inme geçiren, akciğer kanseri olan hastaların ciddi bir kısmı, aslında hava kirliliği yüzünden bu hastalıklara yakalanıyor. Hava kirliliği, gizli ve yavaş ölüm demek” diye ekliyor.
Yine aynı videoda; yaptığı bilimsel çalışma taramaları sonucunda, hava temizleme cihazlarının 6 büyük faydalı etkisine odaklanıyor: alerjik hastalıklar, sigara dumanı, evcil hayvan tüyleri, kimyasal kokular, uyku ve covid19 gibi virüsler.
Daraltılabilir içerik
HEPA Filtre Ne Kadar Etkili?
Özellikle ev standartları söz konusuyken oldukça güçlü filtrasyon sağlar. Havayı pek çok farklı tür katı partikülden arındırıp, ortamdaki oksijen miktarını artırdığı için havanın sıcaklık, nem gibi parametreler açısından da dengede olmasını sağlar. Ayrıca aktif karbon entegrasyonuyla etkinliği daha da artırılabilir. Endüstriyel kullanımda ise çok çeşitli verimlilik seviyelerinde HEPA teknolojileri kullanılmaktadır.
HEPA filtre nelerde kullanılır, hangi cihazlarda bulunur başlıklarını inceleyerek, etkinlik seviyesini kullanıldığı uygulamalar bağlamında da değerlendirebilirsiniz. ▶ Detaylı bilgi için HEPA filtre teknik özellikleri nelerdir içeriğimize de göz atabilirsiniz.
HEPA, zamanla daha iyi çalışırçünkü içinde daha fazla miktarda kirletici sıkıştıkça, çok daha küçük partikülleri bile yakalayabilir. Fakat elbette, filtre tamamen doygunluğa ulaştığında performansı sınıflanacaktır.
Tek Seçenek HEPA Mı?
HEPA filtre, havayı temizlemek için kullanılabilecek teknolojilerden sadece biridir. Örneğin aktif karbon filtrasyonu, iyonizasyon, ozon ve UV teknolojisi gibi farklı teknolojiler de ev tipi cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı cihazlar farklı teknolojileri bir arada kullanırken, bazıları da sadece birini kullanabilir. En yaygın hibrit sistem ise HEPA ve aktif karbon birleşimidir.
Sonuç olarak tek seçenek her zaman HEPA olmayabilir. Fakat hava temizleme teknolojileri arasında verimliliği en yüksek olan filtrasyon sistemi HEPA filtredir.
Hibrit Filtrasyon Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
HEPA, mikroskobik kirleticiler ve hatta nanopartiküllerde çok yüksek performans gösterse de gaz moleküllerini yakalamak için tasarlanmamıştır. Bu nedenle kimyasal buhar, uçucu organik bileşikler (VOC) ya da kokuları temizleyemez. Bunun için de aktif karbon entegre edilir. Bu tür bir filtrasyon sisteminden çıkan filtrelenmiş hava, neredeyse tüm kirleticilerden arındırılmış olur.
▶ İki filtrasyon sisteminin entegrasyonu hakkında bilgi edinmek için HEPA ve aktif karbon hibrit filtre ne işe yarar konulu içeriğimizi okuyabilirsiniz. Aktif karbon hakkında detaylı bilgi için aktif karbon filtre nedir, ne işe yarar kılavuzumuza göz atabilirsiniz.
Aktif karbonla desteklenen HEPA filtreler, nem dengesi sağlama ve kökü koku oluşumunu engelleme konusunda çok daha etkili sonuç vermektedir.
Biz PURMED olarak hava temizleme filtrelerimizde; en az %99,97 verimlilik performansına sahip True HEPA filtreyi, aktif karbonla entegre şekilde kullanılıyoruz. Böylelikle ürünlerimiz; kullanıcılara hem daha sağlıklı hem de daha taze hava soluma imkânı sağlamak için ortam havasını derinlemesine temizliyor.
İç mekân hava kalitesini bozan farklı boyutlardaki partiküllerin tamamını hedef alıyor ve mümkün olan en yüksek kalitedeki havayı solumanızı sağlıyoruz!
HEPA + aktif karbon hibrit çözümlerimizi hava temizleyici filtreler ve fiyatları kategorisinden inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için teknik ekibimize ulaşmaktan lütfen çekinmeyin, daha sağlıklı hava için yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz…
En İyi Kombinasyon Hangisi?
Ön filtre + aktif karbon + HEPA içeren çok katmanlı bir filtrasyon sistemi, iç mekân hava kirliliğine karşı en kapsamlı savunmayı sağlar.
- Ön filtre -görece- büyük boyutlu katı partiküllerin HEPA’ya ulaşmadan yakalanmasını sağlar. Böylelikle HEPA filtre, büyük partiküllerle hızlıca doygunluğa ulaşmaz.
- Aktif karbon ise HEPA filtrenin yakalayamayacağı kimyasal buharları, gazları, kokuları, uçucu organik bileşikleri vb. yakalar.
- HEPA ise bildiğiniz gibi ultra ince partikülleri yakalar.
Ön filtre için HEPA’nın ömrünü uzatır diyebiliriz.
Buradaki “büyük” ifadesi aslında o kadar da büyük değildir. Evcil hayvan tüyleri ve deri döküntüleri, ev tozu akarları, polenler, bazı tür alerjenler, bazı tür bakteriler gibi boyutu 10 mikrona kadar olan partikül türlerini örnek gösterebiliriz. Bu aşamada elenen partiküller, 0,3 mikrondan daha büyüktür.
Hangi HEPA Seçilmeli?
Doğru cihaz ve filtre seçimi; ortam koşullarına, spesifik ihtiyaçlara, kişisel tercihlere ve bütçeye göre yapılabilir. Eğer özellikle viral mikroorganizmalar, bakteriler, virüsler, mikroplar, patojenler vb. gibi ciddi sağlık riskleri için önlem almak istiyorsanız True HEPA daha doğru bir seçim olabilir. Katı partiküllere ek olarak ciddi rutubet sorunu veya koku problemi varsa mutlaka aktif karbon entegreli ürünler değerlendirilmelidir. ▶ Detaylı bir değerlendirme için doğru HEPA filtre seçimi nasıl yapılır yazımıza da göz atabilirsiniz.
Bu bölüme kadar HEPA filtre nedir sorusunu farklı boyutlarıyla ele alarak cevaplandırmaya çalıştık. Filtrasyon mekanizmasının teknik detaylarına da geleceğiz ancak ondan önce neden HEPA filtre kullanmak gerekir meselesini de açıklayalım. Kimler hayatlarına bu teknolojiyi kesinlikle dahil etmeli ve hangi tür mekânlarda mutlaka kullanmak gerekir inceleyelim.
Neden HEPA Filtre?

Neden HEPA filtre kullanmalıyız sorusunun cevabı, HEPA’nın diğer filtrasyon sistemlerinden ayırıcı özelliklerinde yatıyor diyebiliriz. Peki, HEPA’yı diğerlerinden daha iyi yapan nedir?
- En güvenilir filtrasyon çözümü olması (standartlarla tanımlanması)
- Yakalayabildiği partikül türleri çeşitliliğinin geniş bir yelpazeye yayılması
- En zorlu partikül boyutlarında dahi yüksek performans göstermesi
- Filtrasyonun mekanik yollarla gerçekleşmesi, kimyasal kullanmaması
- Olası yan etkilerin yok denecek kadar az olması
- Uyumlu ev tipi cihaz seçeneklerinin fazla olması (entegre edilebilirliği)
- Bütçe dostu ve uygun fiyatlı çözümler bulmanın kolaylığı
- Spesifik koşullara tam uygun seçeneklerin bulunabilirliği (farklı verimlilik sınıflarını olması)
- Çevre dostu seçenek olması (endüstriyel kullanıma da uygunluğu)
Sağlığınıza yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biridir.
HEPA, negatif iyonlar veya ozon gazı kullanan filtrasyon sistemlerinin aksine mekanik yollarla çalıştığı için potansiyel olarak astım ve alerji gibi yan etkilerin tetiklenme olasılığı yok denecek kadar azdır.
Neden HEPA filtre? Diğer genel filtrasyon sistemleriyle kıyaslandığında HEPA filtrelerin verimlilik düzeyi, son derece etkileyicidir. Havadaki kirleticilerin olumsuz etkilerini ne kadar fazla oranda hissediyorsanız ya da çevreniz ne kadar kirliyse, HEPA filtre kullanmayı o kadar çok düşünmelisiniz.
0,3 mikronluk partiküllerin %99,95’inden fazlasını (ayrıca hem daha küçük hem de daha büyük partikülleri çok daha yüksek miktarda) yakalayabilir.
Hava kirliliğinin, dünya çapında her geçen gün artması sebebiyle en azından kapalı mekânlarda hava kalitesini iyileştirmek ve korumak için en etkili çözümü HEPA sunuyor. Özellikle bebekli, çocuklu ya da solunum rahatsızlıkları olan kişiler için temiz, ferah ve sağlıklı hava; günümüzde -bir çeşit- lükse dönüşüyor bile diyebiliriz.
Tozları yakalamak, havayı temiz ve güvenli tutmanın anahtarıdır ve HEPA filtre, toz tutma teknolojisinin temel bir bileşenidir.
Yüksek düzeyde hava filtrasyon yetenekleri olmadan; solunabilir tozları, bakterileri, küf sporlarını, virüsleri ve tehlikeli patojenleri, zarar verebilecekleri alanlardan uzak tutmak imkânsız olurdu. 1940’lı yıllardan bu yana HEPA filtreler, sağlık sektörü başta olmak üzere çok çeşitli ortamlarda bunu başarmanın en iyi yolu olmuştur.
Mükemmel hava kalitesi ve belirli patojenlere karşı üst düzey koruma için HEPA filtre!
Daraltılabilir içerik
Kimler Kesinlikle HEPA Filtre Kullanmalı?
Üst düzey hava temizleme kapasitesi, bazı insanlar için kritik öneme sahiptir.
- Alerjenlere karşı hassas bünyeli veya alerjisi olan kişiler
- Astım rahatsızlığı olan kişiler
- Akciğer kaynaklı sağlık sorunları olan kişiler
- KOAH hastaları
- Çeşitli romatizmal hastalıkları olanlar
- Bebekli ve çocuklu kişiler
- Evinde evcil hayvan besleyenler
- Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler
- Çeşitli sağlık problemlerinden muzdarip yaşlı kişiler
- Sigara içenler veya sigara dumanına maruz kalan pasif içiciler
- Hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde yaşayanlar
Hava kalitesinden doğrudan etkilenen bireyler ve ortamlar için HEPA filtre kullanımı oldukça faydalıdır. ▶ Kullanıp kullanmama konusunda kararsızsanız HEPA filtre olmazsa ne olur blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Bilimsel araştırmalar, yaklaşık 4 ay boyunca yatak odalarında HEPA filtreli hava temizleyici kullanan astımlı çocukların, daha az astım semptomu yaşadığını göstermektedir.
Hangi Ortamlarda Mutlaka HEPA Filtre Kullanılmalı?
- Bebek ve çocuk bakım odalarında
- Hassasiyetin yüksek olduğu evlerde
- Küf sorunu olan evlerde
- Kapalı çalışma alanlarında ve ofislerde
- Sigara içilen kapalı alanlarda
- Bekleme odalarında
- Uçak kabinlerinde
- Okullarda ve sınıflarda
- AVM’lerde
- Arşiv odalarında
- Müzelerde
- Marangoz atölyelerinde
- Hastaneler ve sağlık tesislerinde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, izole odalar vb.)
- Temiz odalarda (clean rooms; ilaç üretimi, mikroelektronik cihaz ve yarı iletken üretimi vb.)
- Laboratuvarlarda (kimya, mikrobiyoloji, biyoteknoloji vb.)
- Gıda üretim tesislerinde (steril ve hijyenik olması gereken alanlar, dondurulmuş ve hazır gıda üretim alanları, paketleme alanları, depolama alanları vb.)
HEPA filtre, hava kalitesinin hayati önem taşıdığı belirli ortamlar ve mekânlar için olmazsa olmazdır.
PURMED Neden True HEPA'yı Öneriyor?
Filtrasyon sistemleri; değişen ihtiyaçlara, taleplere, kullanım alanlarına ya da cihazlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Farklı teknolojileri kullanan birçok hava filtrasyon sistemi bulunmaktadır. HEPA bunlardan sadece biridir. Örneğin EPA, ULPA, aktif karbon, iyonizasyon, ozon ve UV teknolojisi yaygın olarak kullanılan diğer filtrasyon teknolojileridir. Bazı hava temizleyiciler, bu yöntemlerden sadece birine odaklanırken; bazıları da birkaçını bir arada kullanan hibrit sistemlere odaklanabilir.
PURMED olarak; havadaki en küçük kirleticileri dahi yakalayarak, soluduğunuz havayı derinlemesine temizlemeye odaklıyız!
Bunun için de HEPA + aktif karbon kombinasyonunu kullanıyoruz. Bu sayede farklı filtrasyon teknolojilerinin avantaj ve dezavantajlarını birbirleriyle dengeleyip nötrlüyoruz. Yedek filtrelerimiz, havadaki hem çok ince katı partikülleri hem de kimyasal buhar, kötü koku gibi gaz moleküllerini etkili şekilde temizleyebiliyor.
Doğru güçleri birleştiriyoruz…
Evet, HEPA’lar kullanıldığı alanı derinlemesine temizler. Fakat gaz moleküllerini filtrelemek için tasarlanmamışlardır. Oysa ki Eski Mısır’dan beri suyu filtreleyip temizlemek için kullanılan karbon filtreler, içlerinden geçen havadaki gaz moleküllerini de hapsedebilir. Bu sayede PURMED filtreleri, soluduğunuz havayı “en zayıf” noktasına kadar kirleticilerden arındırır.
“Peki, neden ULPA değil” diye düşünebilirsiniz. Sonuçta Avrupa standartlarına göre en verimli sınıf ULPA’dır. Evet, ULPA sınıfı 0,12 mikron büyüklüğündeki partikülleri %99,9995 verimlilik oranında yakalayabilir. Bu çok etkileyici bir partikül boyutu olmakla birlikte, aslında en tehlikeli kirleticilerin büyük bir kısmı bu kategoride değildir. Ev veya işyeri ortamlarını düşündüğümüzde de olası partikül türleri çoğunlukla bellidir. ULPA’lar ise mikroelektronik üretimi gibi son derece hassas uygulamalar için elzemdir.
Her nefesiniz sağlıkla dolsun!
Ev veya işyerinizde; her solukta temiz, taze ve sağlıklı bir iç mekân deneyimini tasarlayabilmeniz için en yenilikçi teknolojiyi sunuyoruz. Siz de PURMED’in hava temizleyici, hava nemlendirici ya da nem alma cihazlarından güç alın, her nefesiniz sağlıkla dolsun!
HEPA Filtre Nasıl Kullanılır?

HEPA filtreli cihazlar -örneğin hava temizleyiciler, elektrikli süpürgeler veya klimalar- yoğun olarak kullanıldıkları için kullanıma bağlı olarak zamanla doyuma ulaşmaları ve kirlenmeleri kaçınılmazdır.
Filtre doygunluğa ulaştığında hava akışı azalır ve cihaz performansı düşmeye başlar. Değişim ya da temizlik yapmamak, filtrasyon verimliliğiyle birlikte cihazın genel performansını da olumsuz etkiler. Hava akışının azalması, cihazın zorlanmasına ve ömrünün kısalmasına sebep olabilir.
HEPA filtre nasıl kullanılır? HEPA filtre tek başına kullanılabilir bir ürün değildir. Hava temizleyici, nem alma cihazı, davlumbaz, klima ya da elektrikli süpürge gibi cihazların içinde kullanılabilir.
KULLANIM, DEĞİŞİM VE TEMİZLİK
Bakım ve değişim rutini oluşturmayı;
- Güvenli ve sağlıklı filtrasyonun devam edebilmesi
- Hava kalitesinin korunması ve sürdürülmesi
- Cihaz ömrünün korunması için alınması gereken bir önlem olarak düşünebilirsiniz.
Değişim ya da temizlik, ürünün tipine göre doğru şekilde yapılmalıdır. HEPA filtreler, “tek kullanımlık” ve “temizlenebilir” olmak üzere iki tipte üretilir.
HEPA filtrenin, işlevini aynı verimlilikle sürdürmeye devam edebilmesi için düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemlidir.
Daraltılabilir içerik
Temizleme
TEMİZLENEBİLİRLİK
HEPA filtrelerin temizlenebilirliği, oldukça karmaşık bir konudur.
Arkasındaki teknolojiyi açıklamaya çalıştığım bölümden de anlaşılacağı gibi filtrasyon ortamı son derece hassas bir yapıdadır. Bu nedenle eğer filtre temizlenecekse mutlaka ürünün üreticisinin direktifleri takip edilmelidir. Genel olarak HEPA filtreleri, elektrikli süpürgeyle vakumlamak veya suyla yıkamak önerilmez. Çünkü bu tür işlemler, lif yapısına zarar verebilir (ve yüksek olasılıkla da zarar verecektir). Sonucunda da filtrasyon güvenilirliği önemli ölçüde düşer.
Cihazın kullanım kılavuzunda belirtilen talimatlara uygun şekilde yapılan temizlik, ürünün çok daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Öte yandan ürün temizlenebilir özellikte olsa dahi zamanla yıpranabilir, deforme olabilir ve doğal olarak performansı düşer. PURMED olarak temizlenebilir olanların da belli sürelerden sonra mutlaka değiştirilmesini öneriyoruz. Uzun ömürlü kullanım için temizlik, son derece dikkatli şekilde yapılmalı ve aksatılmamalıdır.
➤ YIKANABİLİRLİK
HEPA filtrelerin yıkanabilirliği, daha da karmaşık bir konudur.
Elbette ürüne göre değişmekle birlikte HEPA filtreler -çoğunlukla- yıkanabilir özellikte değildir. Yıkanabilir olduğu belirtilen ürünler, üretici firmanın kendi teknolojisidir. Bu konuda kapsamlı çalışmalar -ne yazık ki- bulunmamaktadır. Temizlemenin olası zararları hakkında bilgi edinmek ve temizlik işlemlerine dair çok önemli uyarı ve önerilerimizi öğrenmek için HEPA filtre nasıl temizlenir ve HEPA filtre yıkanır mı yıkanırsa ne olur konulu blog içeriklerimize mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.
Kaliteli bir HEPA filtrenin iç yapısının son derece hassas olacağı unutulmamalıdır.
Değiştirme
Filtre değişiminin nasıl yapılacağı -her cihaz aynı şekilde tasarlanmadığı için- cihaza göre değişir. Bu konuda en güvenilir kaynak, cihazın kullanım kılavuzudur. Fakat ev tipi cihazlarda değişim -çoğunlukla- kullanıcı deneyimi de düşünülerek, çok basit çıkart-tak formatında tasarlanır.
➤ DOĞRU ZAMANLAMA
Değişim için doğru zamanlama, pek çok faktöre bağlı olarak değişir.
- Dış hava kirliliği seviyesi,
- İç hava kirliliği seviyesi,
- İç mekândaki kirlilik kaynakları,
- Günde kaç saat kullanıldığı,
- Kullanım hızı,
- Ön filtrenin sık sık temizlenip temizlenmediği
Farklı değişkenler sebebiyle tüm kullanıcılar için ideal bir değişim periyodu belirlemek imkânsızdır. Örneğin ortamda yoğun miktarda sigara içiliyorsa değişim sıklığı artabilir. Cihaz performansında düşüş gözlemlenirse ilk olarak filtre kontrol edilmelidir.
➤ BAZI İŞARETLER
Fakat filtrenin değişmesi gerektiğini gösteren bazı işaretler takip edilerek doğru zamanda değişim yapılabilir. Bu işaretler, genel olarak şunlardır:
- Ortama kaynağı belirsiz kötü bir koku yayılıyorsa
- Filtreyi çıkarıp incelediğinizde, üzerinde gözle görülür miktarda partikül birikmeye başlamışsa
- Cihazın emiş gücünde düşüş varsa, filtre hava akışını engelleyecek kadar dolmuş demektir.
Kötü koku oluşumu, özellikle elektrikli süpürgeler için önemli bir işarettir. Ürün doyma noktasına ulaşmışsa, süpürme esnasında etrafa kötü koku yaymaya başlar.
➤ ORTALAMA ÖMÜR
Tek kullanımlık ürünlerin kullanım ömrü -genel olarak- 6-12 ay arasındadır. Bazı ürünler için bu süre, 18 aya kadar da çıkabilir. Temizlenebilir özellikteki ürünlerin ömrü ise aksatılmadan ve doğru şekilde temizlenmeye devam edildiğinde daha uzundur. Yine de kullanım yoğunluğu dikkate alınarak, en az 2 yılda bir değiştirilmeleri daha güvenli olacaktır.
Temizlenebilir olanların da hemen değiştirilmesini gerektiren durumlar olabilir. Örneğin filtrede deformasyon varsa, güvenli kullanımın devam edebilmesi için değişim şarttır.
Değişim yapmadan önce, mutlaka eldiven ve maske gibi önlemlerle kendi güvenliğinizi sağlamalısınız. Çünkü kullanıldığı süre boyunca ortamdaki bakteri, virüs, küf sporu vb. gibi zararlı partikülleri içine hapseder. Değişim yaparken bunları solumamaya ve elinize bulaştırmamaya dikkat etmelisiniz.
▶ HEPA filtre kullanım ömrü neye göre değişir ve HEPA filtre değişimi için ipuçları içeriklerimizi ziyaret ederek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
HEPA Filtre Kaç Saat Çalıştırılmalı?
HEPA filtreli hava temizleme cihazının,gerçekten etkili olabilmesi için sürekli çalıştırılması önerilir.Pencereleri açtığınızda ya da evinizden her ayrılıp geri geldiğinizde, ortama yeni kirleticiler eklenir.Mekândaki bitki veya evcil hayvan varlığı da hava kalitesini her an etkiler.Dolayısıyla da hava kalitesi sürekli olarak değişme eğilimdedir. Kontrolün siz de olması için cihazın uzun süre aktif olması faydalı olacaktır.
HEPA Filtre Çekim Gücünü Etkiler mi?
Hayır, -çoğunlukla- cihazın çekim gücünü etkilemez.Fakatkullanıma bağlı olarak bir süre sonra dolmaya başlar ve bu doygunluk da hava akışını yavaşlatır. HEPA filtreler -üretim aşamasında hava akışı ve direnç testi yapılarak- havanın filtreden geçiş hızı ve bunun filtre performansını nasıl etkilediği açısından test edilir. Üreticisine göre değişmekle birlikte, HEPA filtrelerin çekim gücü yüksektir.
HEPA Filtre Kullanıldıkça Eskir mi?
Her zaman belirttiğimiz gibi ürün tipine, cihaza ve üretici firmaya göre değişmekle birlikteHEPA filtre, kullanıldıkça filtrasyon performansını -bir noktaya kadar- kaybetmez aksine kullanıldıkça performansı artar.Yani zamanla daha iyi çalışır.Çünkü daha fazla miktarda kirletici partikül, lif gözeneklerine sıkıştıkça, çok daha ince partiküller dahi yakalanabilir.FAKAT elbette bir süre sonra tamamen dolacaktır ve performansı düşecektir.
Ev Tipi Filtreler Endüstriyel Uygulamalarda Kullanılabilir mi?
Ev tipi HEPA filtrelerin endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir olup olmadığı, çok sayıda faktöre bağlı olarak değişecektir. Burada en önemli husus, ortam koşulları ve hassasiyet derecesidir. Örneğin mikroelektronik ve çip üretimi gibi hassas durumların söz konusu olduğu ortamlarda, havanın en küçük parçacıklardan bile arındırılması zorunludur. Bu tür ortam koşulları için özel olarak tasarlanmış ve mutlaka sertifikalandırılmış (yani verimlilik testleri yapılmış) ürünler kullanılmalıdır. Detaylı bilgi için temiz oda standartlarını inceleyebilirsiniz. Fakat hassasiyetin bu kadar yüksek düzeyde olmadığı endüstriyel uygulamalarda ev tipi ürünler de çözüm sağlayabilir.
Dolayısıyla bazı durumlarda kullanılabilirken, bazılarında da yeterince güvenli olmayacaktır. Üreticiyle direkt iletişime geçip, ortam koşullarını ve beklentileri ifade edilmesi ve fikir alınması faydalıdır.
Cihazıma Daha Üst Sınıf Bir HEPA Filtre Takabilir miyim?
Bu sorunun, her cihaz için geçerli mutlak bir cevabı yoktur.Herhangi bir şey yapmadan önce mutlaka direkt olarak cihazın üreticisiyle iletişime geçilmelidir. Çünkü HEPA sınıflarının farklı verimlilik seviyelerine sahip olmasının sebeplerinden biri de filtre ortamıdır.Daha yüksek performans seviyesine sahip bir HEPA filtre, havayı filtreden geçirmek için daha fazla cihaz emiş gücü talep edebilirve bu da cihazın ömrünün kısalmasına neden olabilir.
PURMED Filtreleri ile Tanışın…
PURMED Filtreleri ile Tanışın…
Havanızı, PURMED kalitesiyle değiştirin!
Evinizde veya iş yerinizde iç mekân hava kalitesini iyileştirmek istiyorsanız, PURMED markalı HEPA filtre yatırımı en iyi seçenektir. HEPA ve aktif karbon teknolojilerini birlikte kullanan yedek filtrelerimiz, havadaki en küçük kirletici unsurları dahi yakalayıp temizlemek için tasarlanmıştır.
İç mekân hava kalitesini artırmaya yönelik yenilikçi çözümler sunarak, ülkemize değer katmaya ve sektörümüzde emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Sektördeki tecrübemiz ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımımızla cihaza göre en verimli filtre çözümlerini sağlıyoruz.
Ekonomik fiyatlarla yüksek performans elde etmek isteyenlerin ilk tercihiyiz.
Farklı cihazlarla uyumlu geniş seçenek yelpazemizi yedek filtre çeşitleri ve fiyatları başlığı altından inceleyebilirsiniz. Doğru filtreye yapacağınız yatırımla ailenizin daha sağlıklı bir ortamda nefes almasını sağlayabilirsiniz.
Beklemeyin, hemen şimdi temiz hava siparişinizi verin!
HEPA S.S.S
HEPA Filtre Ne Demek?
HEPA filtre; havadaki çok küçük boyutlu partikülleri dahi %99,95’in üzerinde verimlilik oranıyla yakalayabilenyüksek verimli bir hava temizleme filtresi türüdür.Ortam havasını filtreleyerek;polenler, solunabilir tozlar, küf sporları, bakteriler, virüsler ve alerjenler gibi çok ince parçacıkları havadan temizler.
HEPA Açılımı Nedir?
HEPA; İngilizcede High Efficiency Particulate Air (filters), Türkçede iseYüksek Etkinlikte Partikül Yakalayıcıanlamına gelir. İngilizcede kullanılan farklı açılımlar olsa da ABD Enerji Bakanlığı tarafından resmi olarak bu şekilde tanımlanmıştır.
HEPA Filtre Yüzde Kaç?
HEPA’lar -0,3 mikron boyutundaki partikülleri- ISO ve Avrupa standartlarına göre en az %99,95 oranında; Amerika standartlarına göre ise en az %99,97oranında yakalayabilmelidir.
HEPA Filtresi Kaç Olmalı?
Seçim,kullanım alanınaveihtiyaçlaragöre yapılmalıdır. HEPA13, True HEPA, HEPA14 gibi farklı verimlilik oranlarına sahip filtreler bulunur. Eğer ev ya da iş yerleri için “yüksek verimli” bir filtrasyon çözümü gerekiyorsa, bu üçünden biri seçilmelidir. Daha düşük hassasiyet gerektiren koşullarda ise EPA sınıfı ürünler de tercih edilebilir.En iyi HEPA filtre kaç olmalıöğrenmek için farklı kalite sınıflarını incelediğimiz blog yazısını okuyabilirsiniz.
HEPA Filtrede 0.3 mikron Ne Anlama Gelir?
0,3 mikron boyutu, bilim insanları tarafından “En Çok Nüfuz Edici Parçacık Boyutu” yaniMPPSolarak belirlenmiştir. MPPS, bir filtrasyon sisteminden en kolay geçebilen, yakalanması en zor partikülleri ifade eder. HEPA’lar, 0,3 mikron boyutu referans alınarak geliştirilir çünkü bu sayede hem bu boyuttan daha küçük hem de daha büyük olan parçacıklar çok daha yüksek verimlilikle yakalanabilir.
HEPA Filtre Neyden Yapılır?
Çoğu HEPA filtre,fiberglass (cam elyafı)malzemeden yapılır. Bazıları, daha hafif ve esnek olmaları içinpolipropilenya dapolyester gibi sentetikmalzemelerden de üretilebilir. Cam elyafı, çok çok ince yapıdaki cam telciklerden (liflerden) oluşur.
HEPA Filtre Sağlıklı Mı?
Çekim gücü son derece yüksek olan HEPA filtreler; havadaki zararlı partikülleri yakalayıp hapsederek havayı zararlılardan arındırır. Hava temizleme cihazlarında kullanıldığında; solunum yolu hastalıkları, astım ya da alerji gibi sağlık sorunlarının kötüleşmesini engeller. Ayrıca havadaki nem-sıcaklık dengesini sağlayarak ortamın ferahlığını da korur. Ek olarak küf sporlarını da yakalayarak, romatizmal hastalıkları olan kişiler için yaşam konforunu artırır.
HEPA Filtre Hangi Grupta?
Avrupa EN 1822 standardıyla 3 ana verimlilik sınıfı tanımlanmıştır:EPA, HEPAveULPA.HEPA’lar da kendi içindeHEPA 13veHEPA 14olmak üzere 2 alt sınıfa ayrılır. Bir de Amerikan standartlarına göre üretilenTrue HEPAbulunur.
HEPA Filtre Nerede Bulunur?
Hava temizleyiciler, klimalar, soğutucular, nem alma cihazları, hava nemlendiriciler, elektrikli süpürgeler, robot süpürgeler, otomobil klimaları, merkezi HVAC sistemleri (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme)gibi günlük hayatımızda kullandığımız cihazlarda ve sistemlerde bulunabilir.
HEPA Filtre Neden Kullanılır?
Ortam havasının;solunabilir tozlar, kirleticiler, ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri ve deri döküntüleri, polenler, alerjenler, bakteriler, virüsler, mantarlargibi zararlılardan arındırılması için kullanılır. Bununla birliktehavadaki sıcaklık-nem dengesini sağlama, ortamdakioksijen miktarı artırma gibi faydalarda sağlar. Aktif karbonlu hibrit modeller ise gazları, kokuları ve yemek buharını dahi temizleyebilir.
HEPA Filtre Nerede Satılır?
HEPA filtre, internet ortamında e-ticaret sitelerinden online olarak satın alınabilir. PURMED markalı ve çok çeşitli cihazlarla uyumluhava temizleyici,nem alma cihazıveyaaraç hava filtreleriniinceleyebilir, ihtiyaçlarınıza en uygun filtreyi seçebilmek için teknik destek isteyebilirsiniz.
HEPA Filtre Hangi Korumada?
HEPA’lar farklı verimlilik seviyelerine sahip olabilir. Havada dolaşan 0,3 mikron çap spesifikasyonuna sahip katı partiküllerin;HEPA13 en az %99,95’ini, HEPA14 en az %99,995’ini, True HEPA ise en az %99,97’sini yakalar.Koşullarınıza en uygun filtreyi seçmek için sitemizi inceleyebilirsiniz.
HEPA Filtre Nasıl Bir Şey?
HEPA, filtrasyon teknolojileri arasında oldukça yüksek verimlilik oranına sahip bir tür mekanik filtredir. Havadaki partiküllerin en az %99,95’ini yakalayıp içine hapsedebilir. Örneğin sürekli dolaşımda olantoz, polen, evcil hayvan tüyü, ev tozu akarları, bakteri, virüs, mantar ya da alerjenleri havadan arındırabilir. Hava kalitesinin iyileşmesini ve korunmasını sağlayarak, kullanıcılara ferah ve sağlıklı bir iç mekân deneyimi sağlar.